Vinbakad hälleflundra med skogssvamprisotto

4 personer

Ingredienser
800 g hälleflundra (alternativt annan fast vit fisk, t ex marulk eller långa)
2 dl vitt vin
1 msk smör
Salt och peppar
Risotto

3 dl avorioris
6 dl mussel- eller fiskbuljong
4 msk riven parmesan
150 g smör
2 dl kantareller
2 dl skogschampinjoner
Salt och peppar
Lite bladpersilja

Så här gör du
För att få allt klart ungefär samtidigt, räkna med att Risotton tar ca 40 minuter (inkl förberedelser, koktid ca 30 minuter). Hälleflundran tar 20 – 25 minuter (varav 15 – 20 minuter i ugnen).

Sätt ugnen på 110 grader och skär hälleflundran i portionsbitar. Så här gör du. Börja sedan på Risotton.
Stek kantarellerna och champinjonerna i stekpanna på medelvärme i lite olja, låt vätskan ånga bort och tillsätt därefter 2 msk smör. Fräs i någon minut.
Skölj riset i rinnande vatten. Fräs det sedan i en kastrull med lite olja. Häll på cirka hälften av buljongen och låt den koka in på svag värme. Rör under tiden.
Tillsätt resten av buljongen, lite i taget, under omrörning. Rör därefter ner smöret och parmesanen. Avsluta med den steka svampen och koka lite försiktigt tills riset är mjukt.
Lägg hälleflundran i en ugnsfast form, slå på vinet. Klicka på smöret. Salta och peppra. Baka i ugnen i 15 - 20 minuter tills fisken har en innertemperatur på 48 – 50 grader.
Tips! Red buljongen från ugnsformen med lite maizenamjöl, salta och peppra och servera som en vinsås till rätten.

Vintips
Vielles Vignes 2009 är en Pinot Noir från Bourgogne Frankrike. Mjuk och bärig med smak av fat, örter och röda bär. En elegant Pinot Noir som passar utmärkt till vit fisk, svamp, risotto och parmesan. Nummer 5470 (Nyhet 2012) på Systembolaget. Pris 97 kronor.
Tsarine Brut Rosé är en PN/Ch/PM från Champagne i Frankrike. Torr och bärig smak med inslag av smultron och röda vinbär. Fräsch med lagom sötma och fyllighet för att möta parmesan, svamp och persilja. Nummer 7877 på Systembolaget, pris 295 kronor.
Arc-en-Ciel 2010 är en alkoholfri Grenach-Syrah från Frankrike. Kryddig och smakrik med smak av blåa bär och lakrits. Smakrikt vin till smakrik mat. Nummer 1909 på Systembolaget, pris 39 kronor.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.