Vad är bra kvalitet? Hur ser man det?
Hur ser du då att en fisk är bra?

När det gäller hel fisk ska den ha fräscht, glansigt skinn (ungefär som om den just doppats i kallt vatten). Ögonen ska vara klara, inte grumliga. Vitfisk ska vara just vit, inte gulaktig i köttet. Gälarna ska vara glansigt röda eller mörkröda. Filéer ska ha ett klart, lite genomskinligt kött och dofta friskt. 


Skaldjur


När du köper skaldjur, är det några andra saker du ska titta på. Räkor ska ha en glatt, fin lyster. Kräftor ska ha en spänstig stjärt. Musslor ska stänga sig, och absolut inte vara trasiga. Döda ostron (som inte stänger sig), ska du inte äta.

 

 


Temperatur


När det gäller tillagningen, är det vanligaste felet att använda för hög temperatur. Fisk ska aldrig ha högre innertemperatur än 50 – 52° (ett undantag är tonfisk, där det räcker med 30°). Se till att fisken är rumstempererad innan du börjar, annars kan den fastna i pannan.


Råvaror


Tänk på hur stjärnkrögarna gör – de gör faktiskt inte särskilt mycket med själva råvaran. En fin fisk med salt och peppar räcker bra. Vill du snitsa till det, lägg istället jobbet på till exempel en god risotto.

 


När är Piggvaren som allra bäst?

Kolla vår säsongstabell!

 


 

Vin


Det klassiska valet av vin till fisk och skaldjur är ett torrt vitt vin.Feta fiskar kräver t ex viner med hög syra. Smakrika fiskar kräver smakrika viner. Allt för att balans ska uppstå och varken fisk eller vin ska tillåtas dominera. Det finns vedertagna regler, men det gäller framförallt att prova själv.

På receptsidan hittar du vintips som tagits fram i samarbete med sommelier Lisa Iwarsson.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.