Rimmad torskrygg med dillpesto
4 personer
Ingredienser
- Ca 800g torskrygg (alt. sej- eller långarygg)
- Salt och peppar
Rimlag
- 1 lit vatten
- 2 msk salt
- 1 msk strösocker
Dillpesto
- 3 dl hackad dill
- 3 vitlöksklyftor
- 2 dl riven parmesan
- ½ dl soltorkade tomater
- 75 g rostade pinjenötter
- ½ dl olivolja
- Salt och peppar
Så här gör du
Blanda alla ingredienser till rimlagen, låt torskryggen rimmas 1 – 2 tim. Tag upp den och låt den rinna av.
Dillpesto
Lägg alla ingredienser utom olivolja och pinjenötter i en mixer. Samtidigt som de häller du i olivoljan, lite i taget. Resultatet ska bli en jämn smet. Blanda ner pinjenötterna i slutet så de hackas lite grovt. Smaka av.
Stek torskbitarna i smör, några minuter på varje sida. Alternativt tillaga dem i ugn, 175 grader i ca 8 min till en innertemp av 50 – 52 grader.
Servera torsken med dillpeston och mandelpotatisstomp (lätt mosad).
Vintips
- Geisweiler Monopol 2007 med bland annat Pinot Noir från Bourgogne i Frankrike. Torrt, mycket friskt och fruktigt med hög syra. Passar bra till blandad fisk med grädde, vitt vin och tomater. Nummer 7685 på Systembolaget, pris 98 kronor.
- Pouilly Fumé 2008 är en Sauvignon Blanc från Loiredalen i Frankrike. Torrt, friskt med inslag av örter, citron och gula plommon. Ett fantastiskt gott vin med balanserad syra och nyanserad smak. Nummer 95203 på Systembolaget, pris 199 kronor.
- Loxton 2009 är en alkoholfri Semilion/Chardonnay från Australien. Torr, fruktig med inslag av honung. Frisk, fyllig och fruktig passar den till denna rätt.