Halstrad tonfisk med oliver och limeaioli
4 personer
Ingredienser
600 – 800 g tonfiskfilé
2 msk olja
2 dl svarta oliver
3 msk kapris
1 citron, skal och saft
Färsk basilika
Salt och peppar
Limeaioli:
1 ½ vitlöksklyfta
1 äggula
2 ½ dl olivolja
½ tsk salt
2 lime (rivet skal av 2 och saften av 1 lime)
Obs! Det är viktigt att alla ingredienser till aiolin är rumstempererade, annars spricker den lätt.
Så här gör du
Halstra tonfisken lätt i het olja, ca 1 – 2 min på varje sida. Den ska ha en liten rå kärna. Salta och peppra.
Hacka basilika och oliver grovt. Blanda med kapris och citron. Låt stå och dra en stund.
Limeaioli:
Stöt vitlöken i en mortel med salt.
Rör ner äggula, limeskal och saft.
Rör ner olivoljan under omrörning, först droppvis sedan i en tunn stråle.
Tips! Skulle aiolin skära sig kan man försöka rädda den genom att tillsätta 1 tsk kallt vatten och fortsätta röra.
Servera med ett riktigt gott surdegsbröd.
Vintips
Stoneleigh 2010 är en Pinot Noir från Marlborough på Nya Zeeland. Kryddig med inslag av mogna bär, ingefära och choklad. Mjuk, men ändå kryddig med tanke på kapris, tonfisk och oliver i rätten. Nummer 16394 på Systembolaget, pris 129 kronor.
Reserve de Bonnet Rosé 2010 är en Merlot från Bordeaux i Frankrike. Torr, fyllig och bärig med inslag av röda bär. Mycket smak och sötma till en smakrik fiskrätt. Nummer 3181 på Systembolaget, pris 89 kronor.
Loxton 2009 är en alkoholfri Semilion/Chardonnay från Australien. Torr, fruktig med inslag av honung. Frisk, fyllig och fruktig passar den till denna rätt.