Sesamlax med het – söt sås

4 personer

Ingredienser

  • 600 – 800 g laxfilé, i portionsbitar
  • 2 dl sesamfrön
  • Salt och peppar
  • ½ dl chiliflakes
  • 3 msk smör/olja
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk ljus soja
  • ½ dl honung
  • ½ röd chili, finhackad

Så här gör du:

Blanda sesamfrön, chiliflakes med lite salt och peppar. Vänd laxbitarna i sesam blandningen.
Stek eller grilla laxbitarna ett par minuter på varje sida.
Rör ihop gräddfil, soja, honung och chili. Smaka av med salt och peppar.
 Servera laxen med nudlar eller ris och en klick sås.

Vin- och öltips

Cono Sur 2011, en Gewurztraminer från Valle Bio-Bio i Chile. Fylligt, kryddigt och sötmablommigt är det ett vin med mycket smak till den heta och söta såsen. 70 kronor, nummer 6680 (Nyhet 2012) på Systembolaget.
Leth Brunnthal 2010, en Grüner Veltliner från Wagram i Niederösterreich. Frisk, fruktig och torr. Fyllig smat med lagom syra och sötma. 119 kronor, nummer 95030 på Systembolaget.
Weihenstephaner är ett alkoholfritt veteöl från Tyskland. Kryddig, syrligt och fräscht släcker det törsten efter den heta såsen. Nummer 1922 på Systembolaget, 13 kronor.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.