Rimmad torskrygg med dillpesto


4 personer

Ingredienser

  • Ca 800g torskrygg (alt. sej- eller långarygg)
  • Salt och peppar

Rimlag

  • 1 lit vatten
  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker


Dillpesto

  • 3 dl hackad dill
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven parmesan
  • ½ dl soltorkade tomater
  • 75 g rostade pinjenötter
  • ½ dl olivolja
  • Salt och peppar

Så här gör du

Blanda alla ingredienser till rimlagen, låt torskryggen rimmas 1 – 2 tim. Tag upp den och låt den rinna av.

Dillpesto

Lägg alla ingredienser utom olivolja och pinjenötter i en mixer. Samtidigt som de häller du i olivoljan, lite i taget. Resultatet ska bli en jämn smet. Blanda ner pinjenötterna i slutet så de hackas lite grovt. Smaka av.
Stek torskbitarna i smör, några minuter på varje sida. Alternativt tillaga dem i ugn, 175 grader i ca 8 min till en innertemp av 50 – 52 grader.


Servera torsken med dillpeston och mandelpotatisstomp (lätt mosad).

Vintips

  • Geisweiler Monopol 2007 med bland annat Pinot Noir från Bourgogne i Frankrike. Torrt, mycket friskt och fruktigt med hög syra. Passar bra till blandad fisk med grädde, vitt vin och tomater. Nummer 7685 på Systembolaget, pris 98 kronor.
  • Pouilly Fumé 2008 är en Sauvignon Blanc från Loiredalen i Frankrike. Torrt, friskt med inslag av örter, citron och gula plommon. Ett fantastiskt gott vin med balanserad syra och nyanserad smak. Nummer 95203 på Systembolaget, pris 199 kronor.
  • Loxton 2009 är en alkoholfri Semilion/Chardonnay från Australien. Torr, fruktig med inslag av honung. Frisk, fyllig och fruktig passar den till denna rätt.
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.