Lax och rostade rotfrukter med kapris och honungsdressing

4 personer

Ingredienser

  • 600 – 800 g laxfilé, i portionsbitar
  • Ca 800 g fast potatis
  • 2 st morötter
  • 1 st rödlök
  • 1 st citron
  • Olivolja
  • Salt och peppar

 

Dressing:

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk kapris
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja

Så här gör du

Sätt ugnen på 250º.
Skala och dela potatisen, morötterna och rödlöken. Lägg i en ugnsform och blanda med 1 msk olivolja. Krydda med salt och peppar.
Rosta i mitten av ugnen ca 25-30 min.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar.
Skär citronen i 1/2 cm tjocka skivor och låt den rinna av lite på hushållspapper.
Salta och peppra laxen.
Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Stek citronskivorna lite lätt, ca 1 – 2 min. Lägg åt sidan. Stek därefter laxen, ca 2 min på varje sida.
Pressa den stekta citronen över laxen och servera med de rostade rotfrukterna och ringla över dijondressingen.

Vin- och öltips

Vicar´s Choice är en Chardonnay från Marlborough på Nya Zeeland. Smakrikt och fylligt vin med karaktär av honung och smör. Rotfrukter, kapris och honung gör att rätten kräver mycket smak. Nummer 2188 på Systembolaget, pris 89 kronor.
White Roses Chardonnay från Vallé Central i Chile. En spännande bag-in-box; smakrik och blommigt med karaktär av söta frukter. Nummer 6630 (Nyhet 2012), 175 kronor för 3 liter.
Weihenstephaner är ett alkoholfritt veteöl från Tyskland. Kryddig, syrligt och fräscht släcker det törsten efter den heta såsen. Nummer 1922 på Systembolaget. 13 kronor.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.