Fisk (i Focus) soppa

4 personer

Ingredienser
800 g fisk (ex lax, sej, marulk eller kolja)
1 gul lök, finhackad
1 stor purjolök, skivad
1 fänkål, skivad
1 st stor palsternacka
1 st stor morot
2 vitlöksklyftor, pressade
I burk krossade tomater
3 dl grädde
3 dl vitt vin
Fiskbuljong (en tärning eller 2 msk fond)
Salt och peppar
Timjan, gärna färsk.

Så här gör du
Skala palsternacka och morötter, skär i tärningar.
Fräs lök, purjolök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt rotfrukterna och låt detta fräsa med en stund. Addera därefter fänkål.
Tillsätt krossade tomater, vin, buljong och grädde och koka upp på svag värme. Låt det småkoka i ca 10 min. Smaka av.
Skär fisken i lagom stora bitar och häll i den i soppan. Dra soppan åt sidan och låt stå och dra i 10 min. Rör om och tillsätt timjan. Salta och peppra eventuellt.
Tips! Lyxa till soppan genom att toppa den med färska nyskalade räkor och en klick aioli.

Öl- och vintips
Chablis saint Martin är en Chardonnay från Bourgogne i Frankrike. Torr, Ungdomlig, lite rökig med mycket mineral. Ett elegant och säkert kort med lagom syra och smak. Nummer 7143 på Systembolaget, pris 77 kronor.
Deutz Brut Classic är en PN/Ch/PM från Champagne i Frankrike. Frisk, harmonisk med inslag av nötter, grädde och citrus. En elegant champagne med mycket smak. Bra pris för denna kvalitet. Nummer 7487 på Systembolaget, pris 349 kronor.
Wiehstephaner är ett alkoholfritt veteöl från Tyskland. Kryddigt, syrligt och fräscht är det ett elegant öl till denna fiskrätt. Nummer 1922 på Systembolaget, pris 13 kronor.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.