Festlig fiskgratäng med dill och parmesan


4 personer

Ingredienser

  • 0,5 kg potatis
  • 0,5 kg palsternacka
  • 2 msk smör
  • 1 st fänkål
  • 800 g vitfiskfilé (ex. sej, torsk eller kolja)
  • Salt och peppar
  • 2 burkar lätt crème fraiche, paprika & chili,
  • 1 dl dill, finhackad
  • 1 dl parmesanost, finriven

Så här gör du

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en kastrull. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar.
Koka potatis och palsternacka mjuka i vattnet, ca 8 min. Dra åt sidan och låt stå och dra en stund. Häll av vattnet och mosa ihop. Tillsätt smöret och ca 0,5 dl av den hackade dillen, smaka av. Salta och peppra efter smak.
Lägg moset i en ugnsform. Skär fisken i tjocka skivor, ca 2 cm breda. Lägg fiskskivorna över moset. Ansa och skiva fänkålen i tunna skivor. Lägg den över fisken. Rör ihop crème fraiche och resten av dillen och fördela på fisken.
Strö över parmesanosten. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min, tills fisken är färdig.

Vintips

  • Vicar´s Choice 2011 är en Chardonnay från Marlborough på Nya Zeeland. Smakrikt och fylligt vin med karaktär av honung och smör. Nummer 2188 på Systembolaget, pris 89 kronor.
  • Chablis 2010 är en Chardonnay från Bourgogne/Chablis i Frankrike. Hög syra, lagom fylligt med rökiga mineraler. Ett elegant vin som är perfekt rökigt till denna fina torskrätt. Nummer 2430 på Systembolaget, pris 119 kronor.
  • Billabong 2005 är ett alkoholfritt vin från South Australia. Torrt och lätt med lagom sötma och lite inslag av äppelmos och citrus. Nummer 1945 på Systembolaget, pris 46 kronor.
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.