Dijonpanerad strömming med äpple och vitkål


 

4 personer

Ingredienser

  • Ca 16 – 20 strömmingsfiléer (ca 600 – 800 g)
  • 3 msk smör
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 dl grovkornig senap
  • 1 knippe bladpersilja, finhackad
  • Salt och peppar
  • 2 st äpplen
  • 1 vitkålshuvud
  • ½ rödlök
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk socker

 

Så här gör du


Rör ihop senap med persilja och lite peppar.
Putsa strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan. Lägg hälften av filéerna med ryggsidan ner och bred på senapsröran. Lägg därefter resten av filéerna på de andra så att senapsröran ligger mellan filéerna.
Vänd de dubbla filéerna i ägg och vänd de sedan i ströbrödet. Salta och peppra.
Stek dem i smör.
Riv kålen grovt, skiva äpple och rödlök. Fräs kål, äpple och rödlök med socker tills det blivit lite mjukt. Slå på vinägern och rör i crème fraiche. Smaka av.

Vin- och öltips

  • Grebbestad Lager är en ljus lager från Grebbestad i Bohuslän. Frisk med inslag av honung, knäckebröd och citrus. Tar inte över dijonsmaken, perfekt till bland annat äpple och vitkål. Nummer 1434 på Systembolaget, pris 15 kronor.
  • Kloster Eberbach/Riesling Kabinett är en Riesling från Reingau i Tyskland. Fruktig med inslag av honung. Halvtorr och frisk, ungdomlig med hög fruktsyra och fyllighet balanseras den smakrika strömmingen. Nummer 2011/5810 på Systembolaget, pris 99 kronor.
  • Weihenstephaner är ett alkoholfritt veteöl från Tyskland. Kryddig, syrligt och fräscht. Nummer 1922 på Systembolaget, 13 kronor
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.